Projekt Kufferten
af Trine Ballhorn Petersen
Jason flytter
I forbindelse med mit bachelor projekt, har jeg været ude i to dagtilbud. Hvor jeg lavede et forløb med dialogisk læsning. BH1, er en børnehave fra Odense området Sanderum. Børnehaven har et lavt antal tosprogede børn og forældre. BH2, er en børnehave fra Odense området Vollsmose. Børnehaven har et højt antal tosprogede børn og forældre. Børnene, som har deltaget i dette projekt, er valgt af dagtilbuddene selv. Jeg efterspurgte 3 børn i alderen 3-4 år, med hhv. etsprogede i BH1 og tosprogede i BH2. Fra BH1 deltog MA: pige 4½ år, DO: dreng 4 år, SI: dreng 3½ år. Fra BH2 deltog, SE: pige 4 år, MI: pige 4 år, NO pige 3 ½ år.
Forløbet varede over 2 uger, hvor jeg var i dagtilbuddet 2 gange pr. uge. Dette blev valgt selvom metoden anbefaler 3 læsegange, i løbet af en sammenhængende uge. Dette passede dog ikke med dagtilbuddenes plan for ugerne, og jeg måtte derfor tilpasse projektet derefter. For at kompensere for den manglende sammenhængende læsning, tilføjede jeg en ekstra læsesession.
Til projektet valgte jeg at arbejde med bogen: Jason flytter af Camilla Mickwitz (2013). Bogen handler om en dreng som bor i et land, hvor han kender sproget og en masse mennesker. Men en dag får Jasons mor Gudrun, et nyt arbejde og de må flytte til et nyt land, hvor de ikke kender sproget. Vi følger så Jason og Gudrun i rejsen fra det gamle land, til det nye land. Og ser hvordan de falder til og lærer sproget og danner nye relationer. Bogens budskab er at selvom man ikke kan sproget og ikke har nogle venner. Så kan man lære sproget, og derved blive en del af noget sammen med nogen.
Til projektet havde jeg en ”læsekuffert”. På kufferten stod skrevet: Trines læsekuffert. Kufferten indeholdte de materialer,, som skulle bruges til dagens læsesession. Fx bogen Jason flytter (Mickwitz, 2013), et atlas (Weber & Thomas, 2005), et lys brugt til at synliggørelse af at – nu læser vi. Lyset blev præsenteret som læse lyset, dette fungerede fantastisk i praksis.
Klik ind på fagmodellens blomster her under,
og få inspiration til hvordan du kan lave projektet i din institution.